Detta är en farkost som fått ett oförtjänt dåligt rykte. Ett dåligt rykte som i mångt och mycket grundar sig på okunskap och på avundsjuka. Äldre vattenskotrar hade tvåtaktsmotorer, de förde mycket väsen, drog mycket bensin och släppte ut mycket avgaser. Dagens vattenskotrar är tack vare dess effektiva fyrtaktsmotorer, trots sin ofta mycket höga effekt tysta, ofta tystare än till exempel styrpulpetbåtar. De drar lite bensin och uppfyller alla miljökrav. En orsak till att vissa människor tycker illa om vattenskotrar kan vara att de inte anses ha något praktiskt syfte, till skillnad från en motorbåt. Många anser de bara är roliga – en leksak för mer välbärgade. En vattenskoter är enkelt uttryckt en pytteliten båt som man sitter på likt en motorcykel och som liksom en motorcykel styrs med hjälp av ett styre. Olika vattenskotrar har varierande storlek på motorerna, men effekten kan vara på närmare 300 hästkrafter så de är definitivt snabba.

Typer av vattenskotrar

Det finns två huvudsakliga typer av vattenskotrar – vattenskoter och jetski. Vattenskoter är skotern beskriven ovan. Denna vattenskoter finns i olika storlek men vanligtvis går det bara att färdas två personer på dem. Jetski är en vattenskoter man står på när man kör den och den är främst ett tävlingsredskap. Dessa skotrar har det gemensamt att de är motorstarka och att de drivs av vattenjet, de har ingen propeller som man kan skada sig på. Ytterligare fördelar med vattenjet är att det går att köra på mycket grunt vatten. En vattenjet är en pump som suger in vatten i fören och sprutar ut det i aktern, där pumpen drivs av motorn.

Användningsområden

Det främsta användningsområdet för en vattenskoter är egentligen samma som för en motorcykel, ren nöjeskörning för en till två personer. En vattenskoter är perfekt att använda för att ge sig ut på upptäcktsfärd i skärgården. Den är snabb, lättmanövrerad, går relativt tyst och orsakar inte stora vågor. En vattenskoters ringa djupgående gör det också lätt att lägga till med den när man hittat en strand där man vill ta sig ett dopp.

Andra användningsområden är vattenlek, en vattenskoter är mycket smidig att använda till att dra vattenskidor och wakeboards. Vattenskotrar är mycket lättmanövrerade och smidiga och är därför också omtyckta av funktionärer vid till exempel kappseglingar eller simtävlingar och Sjöräddningssällskapet använder sig också av vattenskotrar för livräddning så visst finns det också praktiska användningsområden för vattenskotrar.

Tillverkare

Vattenskotrar tillverkas främst av de japanska motorcykeltillverkarna Honda, Yamaha och Kawasaki men också av snöskotertillverkare som till exempel Sea-Doo och Polaris.