Motorbåtar finns i alla former och storlekar, allt från små plastekor med utombordare till formidabla lustjakter och du kan se dem alla på båtmässor.

Populära båttyper för bad och fiske

Den enklaste motorbåten är en liten öppen plastbåt med en utombordsmotor, vanligtvis på under 10 hästkrafter. Detta är en ypperlig båt för kortare turer nära land, en båt för bad- och fisketurer inomskärs. Denna båttyp är enkel att sjösätta på egen hand och saknar man bryggplats går det bra att ha båten på en trailer och bara sjösätta den när det är dags att ge sig ut. Den här båttypen har dock tappat i popularitet till styrpulpetbåten.

Styrpulpetbåtar är snarlika vanliga plastekor men styrs med ratt, har större utombordsmotor, är snabbare, sjösäkrare och är enkelt uttryckt mer båt. Styrpulpetbåtar har blivit den dominerande typen av motorbåtar i Sverige och är mycket praktiska som bad och fiskebåtar och som färdmedel. Denna sorts båt finns idag i alla storlekar och finns specialiserade för olika ändamål som till exempel renodlade sportfiskebåtar.

Det finns en större och tyngre variant som även har en liten ruff. Denna typ av båt kallas walkaround och är mycket populär, främst bland sportfiskare då det går att övernatta i den och då den också har toalett. Walkaround-båtar går att få med antingen inom- eller utombordsmotor.

Båtar det går att övernatta i

Båtlivet består av mer än bad och fiske. Sverige har en fantastisk skärgård med tusentals öar och dessa öar är enkelt åtkomliga för den som har båt. Med en motorbåt går det dessutom snabbt att ta sig ut till öarna och har man hittat en ö med fin naturhamn är det skönt att kunna stanna över natten.

Den enklaste övernattningsbara motorbåten är en daycruiser. Daycruisers finns från cirka fem meters längd och uppåt. En daycruiser är något av båtarnas sportbil, de är små, smidiga och oftast snabba. En daycruiser har ett fördäck och en sittbrunn som skyddas av en vindruta. I sittbrunnen finns utrymme för förare och passagerare och under fördäcket finns det kojer. Större daycruisers har också toalett och pentry.

Daycruisers är relativt spartanska och är till för enstaka övernattningar, den som vill semestra på sjön bör ta en titt på lite större båtar som till exempel salongsbåtar. Salongsbåtar börjar i princip från 7 meters längd. De har utöver utrymmet under fördäck också en salong från vilken båten körs och dessa båtar har vanligtvis flera sovplatser, välutrustat kök och en eller flera toaletter med dusch. Det finns ingen övre gräns för hur stora dessa båtar kan vara.