Göteborgs båtmässa

Göteborgs Båtmässa (eller bara båtmässan som många göteborgare säger) är Västsveriges största båtmässa. Med 300 utställare, ett intensivt mässprogram, prova-på aktiviteter och föreläsningar lockas tusentals besökare hit årligen. Till skillnad mot mässan ”Allt för sjön” i Stockholm har Göteborgs Båtmässa ett tydligare fokus på just båtlivet.

När?

batmassan-goteborgGöteborgs Båtmässa sträcker sig över nio dagar. De öppnar upp portarna lördag morgon och stänger sedan söndagseftermiddag nio dagar senare. Däremot varierar öppettiderna något beroende om man som gäst kommer måndag-torsdag eller ”helgdagar” dvs. fre-sön. Under veckodagarna har mässan öppet 10-18 och på helgerna 12-20. Detta kan självklart förändras år från år men var öppettider som gällde 2016 och något som speglar hur mässan brukar läggas upp. Mässan har hittills alltid varit i februari.

Utöver öppettiderna kan även utbudet av seminarier styra vilket dag som är mest intressant att besöka båtmässan. Varje dag genomförs nämligen en rad olika seminarier och aktiviteter. Men då dessa kan variera mellan dagarna kan det finnas en fördel att se på programbladet för mässan innan resan hit planeras in. Detta åtminstone om man har intresse för något specifikt ämne. På den stora scenen hålls även temadagar. Exempelvis var det under 2016 en dag för segling och en annan dag för veteranbåtar.

Var?

Göteborgs Båtmässa genomförs på Svenska Mässan i Göteborg. Den mycket stora mässhallen ligger på Mässans Gata 20. De som kör med hjälp av GPS kan använda sig av koordinaterna Lat: N 57º 41′ 51.22″ och Long: E 11º 59′ 16.44″.

De som kommer med bil kan även lätt hitta utan GPS. Man svänger nämligen bara av motorvägen vid skyltar mot ”Mässan Scandinavium Liseberg”. Enklast är att parkera i det stora parkeringshuset som ligger vid Focus Affärscentrum. Från detta parkeringshus finns det sedan en gångbro som tar gästerna till Svenska Mässan. Kollektivt åker man enklast från centralstationen med spårvagn nummer 2, 4 eller 13. Detta då mot Mölndal eller Sahlgrenska. Dessa avgår vid Drottningtorget. Det går även att åka hit från Brunnsparken genom att ta spårvagn 5 som då går mot Östra Sjukhuset. Gå av vid Korsvägen som är precis vid Svenska Mässan. Gäster som kommer med flyg via Landvetter kan välja flygbussen som även den stannar vid stationen Korsvägen.

Vad?

Båtmässan är en mycket stor höjdpunkt för alla båtintresserade i Sverige. Det är en av de största mässorna inom detta område (störst är Allt för Sjön i Stockholm) och drar till sig intresserade besökare från hela landet, och angränsande länder.

Här finns årligen ca 300 utställare som demonstrerar deras produkter och visar upp nyheter. Besökarna kan därmed få hjälp med allt från vilken båt som ska köpas in till val av fender. Framförallt finns utställarna här för att möta besökarna och besvara på frågor. En del säljer produkter på plats men det är absolut inte försäljning som står i fokus utan presentation och möjligheten att få diskutera med återförsäljare, tillverkare och självklart andra besökare med liknande intresse.

Det är ofta på denna båtmässa som tillverkare passar på att lansera sina nya produkter. Varje år brukar det vara närmare 50 nyheter som lyfts fram extra på mässan. Dessa markeras via speciella skyltar. På mässans scen sker föreläsningar, tävlingar, upplevelser och varje dag finns ett unikt scenprogram. De olika dagarna har även fokus på olika delar inom båtvärlden.

Du hittar mer information på Göteborgs båtmässas hemsida.