Öppna varv

Öppna Varv anordnas av Båtbranschens Riksförbund, Sweboat, i ett samarbete med Hallberg-Rassy Varv AB samt Yacht Center. Utöver dessa är även Orust Kommun med. Det som särskiljer denna mässa mot andra båtmässor är att den är helt flytande. I Sverige finns ett flertal flytande båtmässor men Öppna Varv är den mest kända och etablerade mässan.

När?oppna-varv-orust

Öppna varv har arrangerats sedan 1996 och alltid varit i slutet av augusti. Många andra båtmässor har sina mässdagar på våren dvs. inför säsongen men Öppna Varv har det alltså i slutet av säsongen. Mässan genomförs under tre dagar med början på fredag morgon och avslutning söndag kväll. Under fredag och lördag är vanligtvis öppettiderna 10-18 medan det på söndagen är något kortare öppettid eftersom det brukar avslutas vid 16. De flesta utställare finns på plats samtliga dagar så beträffande att få träffa en speciell utställare spelar val av dag ingen roll. Däremot varierar aktiviteterna som genomförs från dag till dag. Ett exempel kan nämnas från 2016 då sjöscouterna hade planerade barnaktiviteter – men då enbart lördag och söndag. Efterfrågas någon speciell aktivitet bör programbladet läsas i förväg.

Var?

Öppna Varv genomförs i två hamnar, hamnen i Ellös och Henån. Bägge dessa ligger på Orust. Orust är en stor ö som ligger nordväst om Göteborg. Att åka hit från staden tar ca 1 timme. Åk först till Orust och följ sedan skyltarna mot antingen Ellös eller Henån. Ellös hamn finns på Hallberg-Rassyvägen 1, 474 31 Ellös. Henån hamn finns på Ängsvägen 16, 473 33 Henån. Det är även möjligt att åka kommunalt till ön. Från Göteborg tar det ca 1,5 timme. Det går även att åka kommunalt från Uddevalla vilket då tar ca 1 timme. Enklast är att hitta passande avgångar via vasttrafik.se.

Den flygplats som är närmast Orust är flygplatsen på Trollhättan. Men enklast är att flyga till Landvetter i Göteborg och sedan ta sig till Orust därifrån. Detta då Landvetter har betydligt fler avgångar till stora delar av Sverige.

Vad?

Öppna Varv är en flytande båtmässa som både har svenska och internationella utställare. Hit kommer årligen ca 20.000 besökare från hela landet, men främst från västkusten. Det som gör mässan så populär är bland annat att det är fri entré, fri och enkel parkering, professionellt arrangerat och anordnat av folk inom branschen. Det är som de själva uttrycker det ”Av båtbranschen – för båtbranschen”.

Ungefär 140 olika modeller av segel- och motorbåtar ställs ut årligen. Utöver dessa är det ett stort utbud med utställare med fokus på tillbehör till båtlivet. Varje år väljer båttillverkare presentera ca 20 nyheter gällande båtmodeller. Det kan då vara världspremiärer eller premiär för försäljning i Sverige. Utöver utställare genomförs en rad olika prova-på aktiviteter. Detta så som jollesegling, sjösäkerhetsövningar och ribbåtskörning. På området finns möjlighet att äta på restaurang eller café. Ett sätt att ta en paus men även ett sätt att lära känna andra som har stort intresse för båtlivet.

Du hittar mer information på Öppna varvs hemsida.