Allt på sjön

Allt på sjön (inte att förväxla med Allt för sjön) är Sveriges största flytande båtmässa. Den startade 2011 och arrangeras av Sweboat (Båtbranschens riksförbund) tillsammans med Värmdö Kommun samt Arcona Yacht AB och SF Pontona AB. Mässan drar ca 20.000 besökare varje år och visar upp det nyaste inom båtbranschen för nyfikna besökare.

När?

Mässan startade 2011 och har sedan dess hållits i augusti. Detta i likhet med mässan ”Öppna Varv” som även den genomförs i slutet av augusti, men detta på västkusten. Dessa två mässor har delvis stora likheter vilket beror på att det är samma arrangör bakom mässorna, dvs. Sweboat.

År 2016 genomfördes däremot Allt på sjön mellan 2:a och 4:e september men vanligast är i slutet av augusti. Mässområdet har öppet 10-18 alla dagar och det är alltid fri entré och fri parkering. Planera både boende och transport i god tid. Varje år besöks Allt på sjön av ca 20.000 personer vilket blir närmare 7000 per dag.

allt-pa-sjon

Var?

Allt på sjön genomförs i Gustavsberg. Ibland marknadsförs mässan just med ”Allt på sjön – I Gustavsberg”. Möjligen på grund av risken att blandas ihop med andra mässor med liknande upplägg eller namn.

Gustavsberg ligger 20 minuters bilväg öster om Stockholm City. En fördel är att åka kollektivt hit då det brukar vara svårt att hitta parkeringsplatser när så många människor vill komma till samma plats under dessa tre dagar. Enklast är att åka buss från Slussen. Gå av på hållplats Farstaviken. Därifrån är det mycket tydligt skyltat fram till mässan.

Många gäster kommer även med båt hit. En del väljer att utnyttja gästhamnen i Gustavsberg. Hamnen ligger precis vid mässområdet. För att få plats här behöver man vara ute i mycket god tid. Det går inte att förboka plats och många gånger får båtgäster hitta alternativa hamnar. De som kommer med bil följer väg 222 och svänger av mot Gustavsberg/Ingarö. Därifrån finns skyltar mot både Gustavsberg och Båtmässan/Allt på sjön. Hamnen har adressen Kattholmen, Odelbergsvägen 4, 134 40 Gustavsberg.

Vad?

I Sverige finns ett stort antal båtmässor, en del på land och en del helt flytande. Allt på sjön lever upp till sitt namn då det är en flytande båtmässa, dessutom Sveriges största.

Mässan bjuder på alla möjliga nyheter inom motor- och segelbåtar samt tillbehör till dessa. Detta genom att producenter och återförsäljare är på plats för att visa produkterna och i vissa fall låta gästerna prova dem. Ungefär 15 tillverkare av motor- eller segelbåtar väljer även att introducera sina nyheter på denna mässa. Därmed är det här som de för första gången lanseras i Sverige.  Utöver svenska företag finns även ett relativt stort inslag av internationella företag. År 2015 visades 270 båtmodeller upp och ca 80 företag visade upp  olika båttillbehör.

Du hittar mer information på Allt på sjöns hemsida.