Sverige har något många andra länder saknar, fantastiska naturhamnar. Tack vare det svenska strandskyddet är de flesta mindre öar obebodda och strandremsan är alltid tillgänglig för båtfolk och tack vare allemansrätten får man lägga till nästan var som helst. Ytterligare en fördel hos de svenska skärgårdarna är att vattnet oftast är ganska djupt och det går att komma in till de flesta öar, även med segelbåtar. Sverige är dessutom ett stort land med en liten befolkning, vilket gör att det inte är någon större trängsel i skärgårdarna. Tack vare detta går det nästan alltid att hitta en fin naturhamn med ett skyddat läge, goda möjligheter att lägga till och ofta med fina badmöjligheter i de svenska skärgårdarna och detta är vad båtlivet går ut på för många. Oavsett hur fin en naturhamn än är måste man ibland ta sig till en gästhamn för att proviantera och det finns många gästhamnar att välja bland.

Förbundet Svenska Hamnar är en del av det större förbundet Transportföretagen som samlar svenska arbetsgivare inom transport. Här kan du läsa mer om Sveriges hamnar och vad som gäller i och kring dessa.

Gästhamnar

En bra gästhamn har gott om gästplatser, är enkel att lägga till i och erbjuder all den service man behöver efter att ha tillbringat en längre tid i naturhamnar. Det måste finnas möjlighet att fylla diesel eller bensin, att fylla vatten, att tömma gråvattentanken och det måste finnas möjlighet att fylla på kylskåp och skafferier. Några bra restauranger är också en nödvändighet när man varit ute till havs en längre period och vill slippa att laga mat själv. I en gästhamn har man också möjlighet att träffa andra båtentusiaster och titta på fina båtar. Vill du titta på riktigt fina båtar rekommenderas dessa gästhamnar.

Västkusten

Vistas du på västkusten och vill till en hamn där det finns möjlighet att titta på riktigt läckra båtar finns det många hamnar att välja på. Göteborgs skärgård har ett antal fina gästhamnar som besöks av mycket fina båtar. Hamnen i Långedrag är en av de största fritidsbåtshamnarna i Göteborgs skärgård och är hemmahamn för några av de finaste båtarna i Göteborg. Hamnen är stor och det går att ägna timmar åt att titta på båtar här. Det finns också en bra gästhamn i Långedrag och här finns all service man kan önska sig. Ytterligare hamnar på västkusten där man kan se riktigt fina båtar är Marstrand, Smögen, Tanumstrand och Strömstad.

Östkusten

Vill du se riktigt fina båtar på Östkusten rekommenderas en tur till fritidsbåtshamnarna i Stockholmsområdet. Djurgårdshamnen är hemmahamn till några av Sveriges allra finaste båtar, Fjäderholmarnas hamn besöks under sommaren av fantastiska båtar, även Sandhamn besöks under sommaren av riktigt spektakulära båtar och är väl värt ett besök.