Delta Powerboats är ett svenskägt företag som tillverkar motorbåtar med en mycket distinkt design. Båtar som Delta Powerboats med dess nyskapande formgivning, nya material och mycket höga prestanda är något helt nytt för Sverige.

Företaget

Delta Powerboats är ett i sammanhanget litet och nytt båtvarv som grundades år 2002 och som sedan starten byggt strax över 300 båtar. Företaget grundades och drivs av tre båtentusiaster. Båtarna designas av Lars Modin eller Ted Mannerfelt och tillverkas i Deltas egna fabrik på ön Ösel i Estland, en fabrik som har ett hundratal anställda.

Design och material

Tidiga båtar från Delta Powerboats, till exempel Delta 25 SC, hade en design som kombinerade element från arbetsbåtar med mycket aggressiva skrov som gav båtarna ett eget utseende och fantastiska sjöegenskaper. När Delta Powerboats senare tog hjälp av Ted Mannerfelt från Mannerfelt Design Team för att designa deras öppna båtar lades ytterligare element till designen, en rak stäv som båtar hade på 1930-talet och fler detaljer av trä. Båtar från Delta har en mycket distinkt design, är tillverkade av nya material som till exempel kolfiber eller skrov tillverkade av vinylester. Skroven har mycket fina hydrodynamiska egenskaper, vilket ger båtarna en mjuk gång i vattnet, hög toppfart och låg bränsleförbrukning. Kombinationen av moderna kompositmaterial, rostfritt stål, trä och textilier gör båtar från Delta Powerboats helt unika.

Båtarna

  • Delta Powerboats tillverkar idag 10 olika modeller.
  • Instegsmodellen, Delta 26 Open är en walkaround-båt i modern tappning med övernattningsmöjlighet för två och stora ytor att umgås på.
  • Delta 290 SW är en mycket snabb allvädersbåt med stor salong, en båt för snabba transporter i skärgården, oavsett väderlek.
  • Delta 33 CE är en salongsbåt med mycket distinkt design, en stor salong med utrymme för 5–6 personer, ett cabriolettak över salongen och med en fantastisk träinredning under däck.
  • Delta 33 Open är storasyster till Delta 26 Open och delar samma design men har plats för fyra att övernatta och ännu större ytor att umgås på.
  • Delta 34 SW, 40 WA, 400 SW och 54 IPS är alla sjöjeepar, större versioner av Delta 290 SW med stora salonger och fantastiska sjöegenskaper. Dessa båtar är inte begränsade till skärgården, det här är båtar som kan korsa oceaner.
  • Delta 60 Open är en 18 meter lång offshorebåt med prestanda och design som imponerar.
  • Delta 88 IPS är en lustjakt som inte liknar något på marknaden med ett skrov tillverkat av karbon och med en design lånad från 1930-talets Long Island Commuters lämnar den ingen oberörd.