En segelbåt är mer än bara en båt, det är både en båt, ett fritidsintresse och en sport. Så länge det funnits segelbåtar har skepparna på dessa båtar alltid tävlat mot varandra, antingen i organiserade tävlingar eller bara två båtar som båda försöker segla snabbast. När det handlar om att segla en segelbåt så snabbt som möjligt har skepparens kunskaper och erfarenhet stor inverkan på båtens hastighet eftersom det är så många faktorer som måste samspela för att det skall kunna gå riktigt fort. En duktig skeppare måste kunna läsa av området kring båten för att se var det finns bra vind, skepparen måste veta exakt när det är dags att hissa genuan eller när det är dags att slå. Skepparen måste också ha omdöme nog att inte utsätta sig själv eller besättningen för onödiga risker.

Båtar

En segelbåt är dock inte bara till för att seglas snabbt, en segelbåt måste också ha en praktisk layout för att det skall gå att utnyttja ytan under däck så effektivt som möjligt, den måste vara inredd på ett bra sätt och en segelbåt måste vara vacker. En vacker båt är vanligtvis också en snabb båt eftersom linjer som är tilltalande för ögat ofta också har bra egenskaper i vattnet. Segelbåtar finns i alla former och storlekar, allt från pyttesmå optimistjollar, via allehanda små kappseglingsbåtar upp till riktiga oceankryssare och du kan hitta alla typer av segelbåtar på båtmässor i Sverige.

Kompromissen

De allra flesta seglare vill ha en så snabb och så vacker segelbåt som möjligt, men en segelbåt måste också vara praktisk att bo i, ha många kojer, ha ett bra kök, smart planerade toaletter och ha en sittbrunn där hela familjen kan sitta tillsammans. Förvånansvärt många tillverkare har lyckats med denna kompromiss. Vissa tillverkare lägger större möda på att ta fram riktigt hydrodynamiskt effektiva skrov och på att placera till exempel vinschar på dess optimala ställe medan andra tillverkare lägger större möda på att tillverka segelbåten med det optimala köket. Oavsett vilken typ av seglare du är, och vilken typ av segelbåt du föredrar, kan du hitta din typ av segelbåt på de svenska båtmässorna.

Båtmässor

På båtmässor, som till exempel Göteborgs båtmässa, hittar du segelbåtar från Sverige och övriga världen, och du kan studera båtarna i detalj och upptäcka nya trender. Är du ute efter att köpa segelbåt har tillverkare och båthandlare ofta fina erbjudande under båtmässorna och har du sedan tidigare en segelbåt finns det garanterat någon ny pryl du behöver och båtmässor är ett paradis för den som letar efter utrustning till sin segelbåt.