Ryds är en båttillverkare som tidigt började tillverka båtar av plast och båtar från Ryds har länge dominerat svenskt båtliv. Under de första åren tillverkade man främst små roddbåtar avsedda för användning i mindre vattendrag men Ryds hade redan från början en ambition att tillverka mer robusta båtar avsedda att användas även ute till havs.

Brokiga ägarförhållanden

De första båtarna från Ryds tillverkades för hand av glasfiberarmerad plast, men Ryds ledning insåg snart att detta inte var ett effektivt sätt att bygga båt på och som ett av de första varven i Sverige började Ryds istället att formspruta båtar, vilket gjorde att tillverkningstakten kunde ökas. Vid mitten av 1970-talet investerade Ryds i en maskin för att formgjuta båtar, en investering som nästan knäckte företaget och för att undvika konkurs såldes Ryds till Volvo.

Volvo lyckades inget vidare som båttillverkare och 1982 köptes företaget av några tidigare anställda. 1988 såldes Ryds åter igen, den här gången till det amerikanska företaget OMC som ägde ett stort antal båttillverkare, och i och med detta fick Ryds tillgång till flera nya skrov och modellfloran växte.

OMC fick ekonomiska problem och Ryds såldes tillbaka till sin tidigare ägare. Strängare miljökrav krävde nya tillverkningsmetoder och Ryds började under 1990-talet att bygga båtar med hjälp av vakuuminjicering.

Ryds såldes igen vid slutet av 1990-talet, denna gång till Nimbuskoncernen som var en jätte på fritidsbåtsmarknaden med båtmärken som Nimbus och Storebro. 2012 gick Nimbus i konkurs och Ryds lades ner, men återigen räddades Ryds av några av dess anställda som återstartade företaget och Ryds är idag ett företag som har all sin tillverkning i Sverige.

Båtarna

Ryds har alltid fokuserat på mindre båtar, något som varit framgångsrikt. Orsakerna till de ständiga ägarbytena och de återkommande konkurserna har aldrig varit bristande efterfrågan utan alltid problem hos ägarna eller höga produktionskostnader. Ryds erbjuder idag närmare 30 olika modeller, allt från små roddbåtar till lite större motorbåtar och daycruisers. Ryds instegsbåt är en jolle på strax över 2,5 meter och dess flaggskepp är en walkaround-båt med en längd på 7,3 meter och med en inombordsmotor på 250 hästkrafter. Denna båt har blivit mycket populär bland sportfiskare. Ryds erbjuder också en daycruiser baserad på samma fina luftsmorda skrov. Båda dessa båtar har en toppfart på över 40 knop. Styrpulpetbåtar av olika storlek är annars det Ryds främst fokuserar på och man erbjuder idag ett tiotal modeller från 4,35 meter upp till 6,25 meter. Ryds har alltid varit populära bland sportfiskare och man erbjuder en serie båtar speciellt framtagna för sportfiskares behov.