Att en dag äga en båt är något som många människor, och kanske framför allt svenskar, drömmer om att göra. Båtar kommer i en enorm mängd olika typer, former och storlekar men något de alla har gemensamt är att de kostar en hel del pengar. Detta innebär att alla inte har råd att på egen hand bekosta ett båtköp. Att gå runt på en båtmässa och drömma sig bort är lätt men för att finansiera köpet av den båt du drömmer om så kan ett lån vara ett bra alternativ. Att låna pengar för att köpa en båt blir allt vanligare och på de flesta båtmässor kan du hitta en rad långivare som vill hjälpa dig med båtköpet.

Kostnader som det innebär att äga en båt

lana-pengar-till-batLätt att glömma bort när man drömmer om den kommande sommarens äventyr med den nya båten är de kostnader som det innebär att äga en båt. Dessa kostnader måste du ta med i beräkningen när du funderar på att låna pengar till att köpa en båt. Några exempel på kostnader som en båt för med sig är:

  • Driftkostnader – Att köra en båt är tyvärr inte gratis. Bensin, olja och andra småkostnader ökar i takt med att du använder båten.
  • Båtplats – Båten ska ha någonstans att ligga då den inte körs vilket kan medföra kostnader om du inte har en egen brygga.
  • Försäkring – En båtförsäkring är ett måste och kostnaden varierar med båtens storlek, typ och motorstyrka. Även förvaringsplatsen kan påverka försäkringspremiens storlek.
  • Vinterförvaring – På vintern tas båten upp ur sjön och ska förvaras på en plats med skydd från väder och tjuvar, vanligtvis ett båtvarv.
  • Underhåll – Det är inte helt ovanligt att ta hand om båten lite extra medan den ligger på vinterförvaring. Detta innebär kostnader för till exempel motorservice, bottenfärg och rengöring.

Värdeminskning på båtar varierar kraftigt

Utöver kostnader kring själva båten och de räntekostnader som det innebär att låna pengar till en båt är andrahandsvärdet på båten något som du som blivande båtägare bör tänka på. Exempelvis så minskar nyare båtar i värde betydligt snabbare i värde än äldre båtar och skillnad finns även mellan olika båtmärken. För att minimera förlusten vid försäljning av båten så gäller det, förutom att hålla båten välskött, att ha koll på vilka båtar som förlorar mer och mindre i värde över tid.

Många långivare erbjuder lån med låg ränta

Marknaden för privatlån är större än någonsin vilket innebär stora möjligheter för dig som vill låna pengar till ett båtköp. Långivare tävlar ofta med varandra för att kunna erbjuda dig den absolut lägsta räntan. Ett båtköp kan innebära en kostnad på allt mellan några tusen till flera hundra tusen kronor vilket innebär att en låg ränta kan spara dig stora summor pengar.