mobilabonnemang-i-skargarden

Även om semestern ska vara tid för avslappning och den perfekta stunden att koppla bort omvärlden ett tag så är mobiltäckning nästan ändå ett måste. Utan mobiltäckning är det lätt att känna sig lite för bortkopplad. Med rätt mobilabonnemang så kan du få den där perfekta semesterkänslan i skärgården samtidigt som du vet att omvärlden finns några klick bort om det skulle behövas. Det kan vara nödfall där du behöver använda telefonen för att ringa eller bara behovet av att kunna läsa de senaste nyheterna.

Mobiltäckningen skiljer sig mellan mobilabonnemang

Hur täckningen ser ut på en specifik plats beror på en rad olika faktorer men kanske framför allt på vilken operatör du är ansluten till. Mobiloperatörer använder sig av olika mobilnät som är olika starka beroende på var i skärgården du befinner dig. Även hastigheten du får ut i de olika mobilnäten skiljer sig mellan operatörer då deras satsningar på att bygga ut 3G och 4G nät ser, och har sett, olika ut det senaste decenniet. Exempelvis har Telia satsat på att ge landsbygden bättre täckning och högre hastigheter för surf medan Tre har lagt sin tid och sina resurser på att utveckla storstädernas mobilnät.

Vissa operatörer använder samma mobilnät

I Sverige så finns ett antal olika mobilnät men inte lika många som det finns operatörer. Detta beror på att vissa operatörer delar mobilnät med andra. Vanligtvis är det en och samma operatör som marknadsför sig under två varumärken och därför använder samma mobilnät på båda (ex. Telia och Halebop eller Tele2 och Comviq). Men även fristående operatörer som till exempel Fello står utan eget nät och hyr istället in sig på en annan operatörs mobilnät.

De operatörer som använder andra operatörers nät är:

  • Comviq – Använder samma mobilnät som Tele2
  • Halebop – Använder samma mobilnät som Telia
  • Hallon – Använder samma mobilnät som Tre
  • Fello – Använder samma mobilnät som Telia

Information hämtad från www.mobilabonnemang.se

För att få en bättre uppfattning om operatörernas täckning i skärgården så kan du på deras egna sidor undersöka respektive operatörs täckningskarta. På så vis ser du enkelt om du kommer ha täckning dit du tänkt ta båten i sommar.

Jämför mobilabonnemang innan du bestämmer dig

Ett tips är att innan båtsemestern börjar, bör du jämföra de mobilabonnemang som finns. Genom att välja en operatör som har täckning i den del av skärgården där du planerar att spendera din semester så slipper du oroa dig för att bli helt bortkopplad från omvärlden. Du kan även känna dig trygg i det faktum att du har mobiltäckning om en nödsituation skulle uppstå.