För dig som planerar att åka till någon av de större båtmässorna under sommaren och köpa en båt finns det mycket att tänka på. Inte minst frågan om vad man gör när man befinner sig i hamn eller är sysslolös till sjöss. För dig som gillar att läsa kan ljudböcker vara ett bra alternativ då du kan få med dig hela biblioteket i din telefon.

Antalet båtmässor i Sverige har ökat

I Sverige finns det fyra stora båtmässor. De skiljer sig lite åt i sin utformning och mässor som Allt för sjön har allt från de största båtarna till den minsta lösningen för att underlätta livet på havet. Andra båtmässor som Öppna varv kanske är mer aktuella för de som är intresserade av att kolla in en viss båtmodell. Oavsett vilken båtmässa du besöker så har de en sak gemensam – många beställer nya båtar. För somliga är det kanske ett tillskott i flottan, eller ett byte av båt men för andra är det den första båten som köps. För dig som är ny båtägare så finns det mycket att tänka på – bland annat vad man ska göra när man inte seglar eller kör.

Planera aktiviteter innan du åker

Sjölivet erbjuder såklart mycket i underhållningsväg. För många räcker det att befinna sig ute till havs eller i hamn och kräver inte så mycket i form av underhållning. För dig  som ställer lite högre krav eller åker med sina barn eller liknande kan det dock vara aktuellt att tänka till. Det finns såklart mycket att välja mellan men de kanske mest populära aktiviteterna är som följande:

  • Sällskapsspel. Det finns få tillfällen då sällskapsspel kommer så väl till användning som när man befinner sig i en båt. Oavsett om du är med familjen eller med kompisarna är det alltid uppskattat att spendera tid tillsammans. Se därför till att ta med dig dina favoriter så att du kan spela när det passar.
  • Utforskning. Eftersom att man rör sig mycket i skärgården när man åker kan det vara en kul aktivitet att utforska nya ställen. Oavsett om det är stora hamnar eller små holmar så finns det alltid nått att se.
  • Ljudböcker. Istället för att ta med sig en bok kan det passar bra med ljudböcker. Dels eftersom de inte väger mer än din telefon och att du kan göra annat medans du lyssnar. Har du för tillfället inget abonnemang för ljudböcker kan du jämföra de största streamingtjänsterna via Ljudböcker.com. Tecknar du en abonnemangstjänst kan du även ofta lyssna offline – perfekt för båtsemestern.
  • Bada. Vad passar bättre än att bada när man är på sjön? Många hamnar har fina badplatser och bastu så att hela familjen kan hitta något som passar.

Det finns mycket att göra till havs, men det kräver lite planering. Innan du åker ut med båten kan det därför vara klokt att tänka till så att inte du och ditt sällskap får en onödigt tråkig resa.